U Zagrebu je od 01. 02. do 05. 02. održan jubilarni, 10. po redu ZAGREB OPEN GRAND PRIX turnir, koji je ove godine jedan od samo 4 Ranking Series turnira u svijetu, te slobodno možemo reći, daleko najjači i najmasovniji do sada.  Od svih sudionika stizale su samo pohvale organizatorima (Savezu hrvačkih sportova Grada Zagreba)  za odlične uvjete koje su osigurali svim sudionicima, te ne sumnjamo da će se tradicija ovog turnira nastaviti i u narednim godinama.

U Zagrebu je u proteklih 7-8 dana boravilo preko 800 gostiju (hrvača, trenera, sudaca i ostalog pratećeg osoblja) iz više od 40 zemalja iz cijelog svijeta. Natjecalo se preko 500 hrvačica i hrvača.

Ove godine, po prvi puta je Zagreb mogao gledati sva tri olimpijska stila u seniorskoj konkurenciji. Tako je žensko hrvanje okupilo 25 nacija, slobodni stil 24 nacije, a Grčko-rimski 29 nacija.

Već nakon drugog dana saznali smo najuspješniju reprezentaciju u slobodnom stilu. Zahvaljujući 4 zlatne medalje prvo mjesto zauzima reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sa 174 boda, drugo mjesto odlazi u Iran s 3 zlatne medalje i 140 bodova. Treće mjesto zauzima ekipa Azerbajdžana sa samo 5 bodova manje od Iranske ekipe.

U slobodnom stilu Hrvatska nije imala predstavnika.

Hrvanje za žene pokrilo je 3 dana turnira, a u subotu smo saznali najbolju žensku ekipu. Japanske hrvačice su očekivano zauzele prvo mjesto s visokih 191 bodom te 6 zlatnih medalja. Iza Japana bile su hrvačice SAD-a sa 129 bodova i dva zlata, dok su treće bile hrvačice Moldavije sa 75 bodova i jednim zlatom.

Iva Gerić u kategoriji do 65 KG osvojila je prvu žensku medalju na Ranking Series turnirima za Hrvatsku. U prvoj borbi Iva slavi predajom američke predstavnice Molinari, drugu borbu gubi od Indijke Bhateri, dok je u trećoj borbi od nje bolja Amerikanka Velte. U borbi za broncu Iva dobiva priliku osvetiti poraz od Indijke, što je i uspjela.

Milla Anđelić bila je naša druga predstavnica na Zagreb Openu. Milla je već u prvoj borbi pokazala da se može itekako dobro nositi sa samim svjetskim vrhom svoje kategorije, tako je s rezultatom 9:8 pobijedila puno iskusniju Uzbekistanku Oknazarovu. Nažalost iduće dvije borbe od Talijanke i Amerikanke. U borbi za medalju pruža odličan otpor Japanskoj predstavnici, međutim gubi rezultatom 18:7.

Uz Ivu i Millu hrvala je i Lana Nogić. Lana je nastupala u kategoriji do 57 KG i nažalost gubi prvu borbu od Poljske hrvačice.

Grčko-rimski stil je očekivano skupio najveći broj natjecatelja. Tako su kategorije do 77 i do 87 kilograma imale po 33 natjecatelja, kategorija do 97 kilograma imala je 29 natjecatelja, dok je kategorija do 67 kilograma brojala 27 natjecatelja. Najuspješnija je bila ekipa Irana sa 195 bodova i 4 zlata, iza Irana su bile ekipe Mađarske i  Azerbajdžana s 80 bodova i 1 zlatom.

Filip Šačić ponovio je uspjeh od prošle godine i opet osvojio srebro. Na putu do finala redom su padali Amerikanac Woods 3:0, Finac Sarkkinen 6:3 i Mađar Doemoek 8:0. U finalu Filip tijesno gubi od Iranca 3:1.

Ivan Huklek ove godine zauzima 3. mjesto. Ivan je u prvom susretu pobijedio Austrijanca 9:0, u drugoj borbi tuširao je hrvača i Srbije, u trećoj borbi zaustavio ga je Iranac koji kasnije ulazi u finale. Ivan je tako dobio priliku kroz repasaž izboriti broncu. Na putu mu je stajao Poljak, kojeg je pobijedio 3:2, dok je u borbi za broncu savladao Uzbekistanca tehničkim tušem.

U kategoriji do 87 KG nastupali su i Matej Mandić, koji je izgubi od Azerbajdžanca, te Vjekoslav Luburić koji je prvi susret pobijedio bez borbe, u drugom je svladao Talijana 3:1, dok u trećem tijesno gubi od Uzbekistanca kojeg Huklek kasnije pobjeđuje u borbi za broncu.

Naš Ivan Lizatović je u kategoriji do 63 KG osvojio brončano odličje. Ivan je do polufinala pobjeđivao Uzbekistanca i Amerikanca, dok je u polufinalu izgubio od Iranca 7:6. U borbi za broncu Ivan pobjeđuje Austrijskog hrvača 3:1.

U kategoriji do 77 Hrvatska je imala 3 hrvača, Antonija Kamenjaševića, Pavela Puklavca i Božu Starčevića. Svi su bili uspješni u prvom kolu, međutim Starčević i Puklavec gube u ⅛ finala. Antonio je došao do polufinala, a redom je pobjeđivao Švicarca, Mađara koji je aktualni viceprvak svijeta te Kineza. U polufinalu rezultatom 4:3 gubi od Moldavca, a u borbi za treće mjesto bolji od njega bio je Iranac.

U kategoriji do 72 kilograma gledali smo Luku Malobabića i Lovru Zurka. Luka pobjeđuje Amerikanca, ali zaustavlja ga Finski hrvač. Lovro je izgubio u prvom kolu od Francuza.

U kategoriji do 97 kilograma hrvali su Filip Smetko, Vinko Prodanović i Kristian Lukač. Filip i Kristian gube u prvom kolu, dok Vinko pobjeđuje Kineza. U drugom kolu gubi od hrvača iz Srbije.

Hrvatska na kraju osvaja 4 medalje, jednu u ženskom hrvanju i tri u Grčko-rimskom.