Ceremonija dodjele zlatne fućkaljke UWW za 2021. godinu, Oslo, 9. listopad 2021.

Već smo ranije objavili vijest da je naš međunarodni sudac hrvanja olimpijske kategorije, g. Zvonko Očić iz Krapinskih Toplica, koji također obnaša i funkciju Predsjednika Sudačke komisije Hrvatskog hrvačkog saveza, proglašen od strane Svjetske hrvačke federacije UWW za najboljeg suca za 2021. godinu i da je jedan od samo tri ovogodišnja dobitnika najvišeg priznanja koje jedan sudac može dobiti, dobitnik Zlatne fućkaljke UWW-a.

Našem Zvonku to je veliko priznanje dodijeljeno na netom završenom Prvenstvu svijeta za seniore koje je prije 10-tak dana održano u Norveškom gradu Oslu. Zvonko je time, nakon što je sudio na Olimpijskim Igrama u Tokyu ovog ljeta, zaokružio ovu iznimno uspješnu godinu u svojoj dugoj međunarodnoj sudačkoj karijeri u kojoj je sudio puno velikih međunarodnih natjecanja, od Svjetskih i kontinentalnih Prvenstava, Europskih Igara i nebrojeno mnogo jakih međunarodnih turnira.

Zvonko je svoju dugu i uspješnu sudačku karijeru započeo 1987. godine, a od 1989. godine je međunarodni sudac hrvanja. Najvišu međunarodnu sudačku kategoriju (kojih ima 4 razine) Zvonko je stekao 2013. godine položivši zahtjevne ispite te je danas redoviti sudionik najjačih svjetskih natjecanja i turnira.

Dobivanjem ovog priznanja Zvonko se pridružio vrlo malom odabranom društvu dobitnika Zlatne fućkaljke, odnosno kremi svjetskog suđenja, što je iznimno dostignuće budući da su mnogi vrhunski svjetski hrvački suci svoje duge karijere završavali bez tog priznanja.

Zvonko je danas jedan od najiskusnijih svjetskih sudaca i redovito dobija suditi najteže i najzahtjevnije borbe na jakim natjecanjima, što svjedoči o njegovoj kvaliteti. Povodom primanja Zlatne fućkaljke Zvonko je izjavio: ” Iznimno sam ponosan što sam danas, nakon više od 30 godina sudačke karijere, na Svjetskom prvenstvu u Oslu dobio Zlatnu fućkaljku – nagradu za najboljeg suca u 2021. godini! Oni koji su sa mnom u ovom sportu znaju koliko aktivno suđenje zahtijeva odricanja, ali i koliko mi sreće donosi. Htio bih zahvaliti svojim kolegama Nonni i Karolu koji su ove godine sa mnom podijelili nagradu, svim ostalim sucima i sutkinjama, Hrvatskom hrvačkom savezu, UWW-u, a ponajviše svojoj obitelji koja mi je uvijek bila najveća podrška i kojoj upravo zato i posvećujem ovu nagradu.

Zvonko Očić i Davor Petanjek, OI Tokyo 2020(1)

Zvonko Očić i Davor Petanjek, OI Tokyo 2020(1)

Inače, zlatna fućkaljka UWW-a je najviše priznanje koju Svjetska hrvačka federacija svake godine dodjeljuje najboljim i najuspješnijim sucima hrvanja koji za svoje kontinuirano kvalitetno suđenje kroz dugi niz godina zasluže to priznanje. Samo vrhunski svjetski suci mogu se pohvaliti sa ovim priznanjem, a Hrvatski hrvački savez ponosan je što mi kao mala zemlja i relativno malen, ali vrlo dobro organiziran i uspješan Savez (u svjetskim okvirima) imamo već 2 dobitnika ovog velikog priznanja. Naime, Zvonko se dobivanjem ovog priznanja pridružio još jednom našem vrhunskom međunarodnom sucu olimpijske kategorije, g. Davoru Petanjeku, koji je Zlatnu fućkaljku za najboljeg suca dobio na seniorskom SP održanom u Budimpešti 2013. godine.

Zvonkov kolega Davor Petanjek, naš međunarodni sudac iz Zagreba koji je također dugi niz godina uspješan sudac hrvanja, počeo je suditi 1988. godine a svoju međunarodnu sudačku karijeru započeo je 1993. godine. Davor je od 1998. godine sudac najviše međunarodne sudačke kategorije i uz Zvonka također jedan od najboljih i najiskusnijih svjetskih sudaca. Sudio je na Olimpijskim Igrama u Ateni, Pekingu, Londonu i sada u Tokyu, a jedno je vrijeme bio i Instruktor svjetske hrvačke federacije. Davor danas osim kao uspješan sudac obnaša i ulogu UWW Edukatora, koji svoje veliko znanje i iskustvo prenosi mladim sucima diljem svijeta.

Davor obnaša i dužnost Predsjednika Udruge hrvačkih sudaca Hrvatske, pa naši mlađi suci imaju sreću što mogu učiti i razvijati se pod vodstvom ova naša dva vrhunska suca. Naši ostali međunarodni suci kojih trenutno imamo 10-tak vrlo su cijenjeni u sudačkom svijetu, što je još jedan dokaz da u Hrvatskom hrvačkom savezu i Sudačka organizacija dobro i kvalitetno radi.

Još jednom, Hrvatski hrvački savez čestita Zvonku Očiću na dobivanju ovog velikog priznanja i nadamo se da će se u budućnosti još netko od naših mlađih međunarodnih sudaca hrvanja pridružiti Davoru i Zvonku s novom Zlatnom fućkaljkom UWW-a!