Naši Olimpijci, Božo Starčević i Ivan Huklek završili su svoje nastupe na OI u Tokyu.

Božo Starčević završio je svoj nastup na 8. mjestu s jednom pobjedom i jednim porazom, dok je Ivan Huklek osvojio 5. mjesto s dvije pobjede i dva poraza.

Božo i Ivan otputovali su u Tokyo spremni i zdravi te su oni, kao i svi mi očekivali dobar nastup, a potajno smo se nadali i medalji, koja je nažalost na kraju ipak izostala.

Božo je prvog dana odlično startao u svojoj kategoriji do 77 kg, pobijedivši u svojoj prvoj borbi u 1/8 finalu odličnog bugarskog predstavnika Mnatsakaniana na bodove, rezultatom 3:1. U 1/4 finalu čekao ga je  još bolji Iranac Geraei, kojeg je Božo vrlo dobrom tehničko taktičkom izvedbom imao “na konopcima”. Božo je naime vrlo pametno odhrvao veći dio borbe, nakon početnog minimalnog zaostatka u bodovima odlično se obranio od napada Iranca u parteru, te je u 2. rundi on dobio protivnika u parter, izveo dvije odlične akcije i vodio je rezultatom 5:1 do nekih 30-tak sekundi do kraja borbe. No, tada je, već malo dekoncentriran i umoran od zaista teške borbe, spletom zaista nesretnih okolnosti i u trenutku nepažnje dozvolio preokret; prvo su suci jednim spornim bodovanjem dodijelili Boži opomenu i  2 boda Irancu (umjesto  samo 1 boda), da bi Iranac tada u gubitničkoj poziciji u posljednjim trenucima borbe izveo očajnički potez koji je nažalost prošao i kojeg su suci bodovali s 2 boda, čime je Iranac  izjednačio rezultat meča na 5:5 te prema kriterijima i važećim pravilima prošao dalje u 1/2 finale koje je izgubio i tako je nažalost i za Božu završilo natjecanje.

Ivan Huklek je u kategoriji do 87 kg također odlično startao s dvije pobjede; prvo je u 1/8 finala bio bolji od Amerikanca Stefanovicsa 5:3, da bi u drugoj borbi 1/4 finala vrlo zrelo i dobro odhrvao borbu protiv iskusnog Uzbekistanca Assakalova, kojeg je pobijedio rezultatom 4:1.  Tom pobjedom osigurao je borbe za medalju. Prvu priliku imao je u 1/2 finalu protiv Ukrajinca Beneliuka, srebrnog sa prošlih OI u Riu 2016, te dvostrukog svjetskog prvaka, koji se nažalost pokazao kao prevelika prepreka (Ukrajinac je na kraju u finalu osvojio zlato i naslov Olimpijskog pobjednika). Ivan je tu borbu izgubio na bodove rezultatom 7:1, ali je još uvijek imao šansu u popravnoj borbi za broncu pokušati izboriti medalju.  Tamo je dočekao protivnika, aktualnog prvaka Europe, naturaliziranog Srbina, zapravo Gruzijca Datunashvilija koji se posljednje dvije godine bori pod srpskom zastavom. Ivan je hrabro ušao u borbu za broncu, ali je iskustvo i kvaliteta srpskog borca, te manja pogreška Ivana ovog puta presudila, te je Ivan tu borbu izgubio rezultatom 6:1 i tako osvojio 5. mjesto.

Na kraju, moramo biti ponosni na oba naša dva Olimpijca, koji su ostavili srce i dušu na strunjači i unatoč svemu ostvarili sjajan rezultat i veliki uspjeh, iako to ovog trenutka prvenstveno njima možda ne izgleda tako. No, kad se vrate kući i kad prespavaju, shvatit će i oni da je njihovo 5. i 8. mjesto na Olimpijskim Igrama izvanredan i veliki rezultat hrvatskog hrvanja, a sigurni smo da će za 3 godine na OI u Parizu 2024. godine taj rezultat biti još bolji, ukoliko se i dalje nastavi ovako dobro i kvalitetno raditi!!!

Dečki, glava gore, idemo u nove pobjede zajedno s mladim snagama koje dolaze!