Slider-Neven4-manji Aktualnosti
13/02/2012

Odličan nastup naših seniora na Velikoj nagradi Mađarske

GGP-Szombathely2012-18

Naši seniori imali su odličan nastup na velikom međunarodnom turniru Golden Grand Prix serije, "Velika nagrada Mađarske".

Božo Starčević i Dominik Etlinger osvojili su druga mjesta, Siniša Hogač bio je treći, Ivan Lizatović peti, a Tonimir Sokol osvojio je 7. mjesto. Time su se kvalificirali na finalni Golden Grand Prix turnir koji se održava u Bakuu, Azerbejdžanu u rujnu ove godine.

U subotu, prvog dana natjecanja nastupili su Tonimir Sokol u kat. do 60 kg, Božo Starčević u kat. do 74 kg, i Marko Koščević u kat. do 120 kg.

Božo Starčević  osvojio je odlično drugo mjesto i srebrnu medalju sa tri pobjede i jednim porazom, od čega treba posebno izdvojiti pobjedu nad trostrukim vice-prvakom svijeta, Dancem Madsenom.

Tonimir Sokol u prvom kolu pobijedio je rumunjskog hrvača, da bi u 1/4f jednom malom nesmotrenošću izgubio već skoro dobiveni meč protiv domaćeg hrvača.

Marko Koščević izgubio je svoj prvi meč protiv domaćeg hrvača.

 

Drugog dana natjecanja, na strunjaču su izašli Ivan Lizatović u kat. do 55 kg, Danijel Janečić i Dominik Etlinger u kat. do 66 kg, te Siniša Hogač u kat. do 96 kg.

Najbolji rezultat drugog dana natjecanja ostvario je Dominik Etlinger osvajanjem drugog mjesta. Do finala Dominik je ostvario četiri pobjede, da bi u finalu bolji od njega bio domaći hrvač Lorinc Tamas.

Siniša Hogač ostvario je odličan rezultat osvajanjem trećeg mjesta sa četiri pobjede i jednim porazom od pobjednika u toj kategoriji, mađara Kisza.

Ivan Lizatović je s jednom pobjedom i dva poraza zauzeo 5. mjesto, dok je Danijel Janečić ostao bez plasmana s jednim porazom.

 

Ukupno je naša reprezentacija zauzela odlično četvrto mjesto u konkurenciji 18 zemalja učesnica, sa čime je trener reprezentacije Davor Jakubek bio zadovoljan, imajući na umu i činjenicu da na turniru nije nastupio Nenad Žugaj, koji je,  da podsjetimo,  prošle godine osvojio taj turnir u svojoj kategoriji. Nadamo se da će Nenad uskoro oporaviti od lakše ozljede i da će uz naše ostale reprezentativce spreman dočekati nadolazeće Prvenstvo Europe kao i kvalifikacijske turnire za OI.

Uz naše hrvače na turniru su sudili i naši međunarodni suci Mario Petrak i Davor Petanjek, koji su vrlo dobro odradili svoj posao.

 

Slike s turnira možete vidjeti u priloženoj fotogaleriji!

 

Detaljni izvještaj s turnira  - po kategorijama:

55 kg:

Ivan Lizatović je u prvoj borbi 1/8f za protivnika imao srpskog hrvača Gazdaga, kojeg je pobijedio 1:0, 2:0 u dvije runde. U slijedećem kolu, u 1/4f bolji od Ivana u dvije runde (4:2, 1:0) bio je najbolji mađarski predstavnik Peter Modoš, peti sa zadnja dva svjetska prvenstva i osvajač brončane medalje u toj kategoriji na Prvenstvu Europe 2010 godine. Kako je Mađar došao do finala, Ivan je dobio priliku u repesažu boriti se za broncu sa iskusnim Ukrajincem Ragimovim, osvajačem srebrne medalje na zadnjem Prvenstvu Europe u Dortmundu 2011. godine. Ivan je tu borbu izgubio tušem nakon što je u parteru dobio nezgodan udarac u glavu koljenom protivnika, što ga je dekoncentriralo. U konkurenciji 12 hrvača osvojio je 5. mjesto.

60 kg:

Tonimir Sokol je u prvoj borbi u 1/8f za protivnika imao Rumuna Munteanua, osvajača nekoliko europskih medalja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Tonimir je u toj borbi izašao kao pobjednik u dvije runde (1:0, 5:0). U slijedećem kolu, u 1/4f čekao ga je mladi mađarski predstavnik Kozak. Nakon izjednačene borbe Tonimir je u trećoj rundi napravio bod kojim je došao blizu pobjede, da bi u trenutku nesmotrenosti dozvolio protivniku da izvede akciju za tri boda koja je na kraju presudila u korist mađarskog hrvača. Kako u daljnjem natjecanju Mađar nije došao do finala, Tonimir je tako natjecanje završio na 7. mjestu u konkurenciji 17 hrvača.

66 kg:

U ovoj kategoriji imali smo dva predstavnika; Danijela Janečića i Dominika Etlingera. Puno veći uspjeh na ovom turniru imao je Dominik Etlinger, koji je došao do finala i odličnog drugog mjesta preko slijedećih hrvača; prvo je u kvalifikacijskom kolu u tri runde (1:0, 0:2, 1:0) pobijedio mađarskog hrvača Korpasija, osvajača dvije medalje (srebro i bronca) sa dva juniorska prvenstva Europe,  zatim je u 1/8f bio bolji od slovačkog predstavnika Rigoa također u tri runde (0:1, 1:0,2:0) da bi u 1/4f pobijedio drugog mađarskog predstavnika Feketea, ponovo u tri runde (0:1, 1:0,1:0). U polufinalu je  Dominik bio bolji od Ukrajinca Suleymanova u dvije runde (5:0, 2:0). U finalu ga je čekao najbolji mađarski predstavnik, Tamas Lorinc, vice-prvak Europe iz 2011. godine i prvak Europe iz 2006. godine. Dominik je, pomalo impresioniran protivnikom tu borbu izgubio u dvije runde (0:1, 0:6). Naš drugi poredstavnik, Danijel Janečić je u prvom kolu imao za protivnika mađarskog hrvača Jagera. Danijel je loše ušao u borbu i izgubio meč u dvije runde (0:1, 0:3). Kako je njegov protivnik kasnije izgubio  borbu, Danijel nije dobio priliku u repesažu popraviti dojam i ostao je bez boljeg plasmana, odnosno zauzeo je 21. mjesto u konkurenciji 25 hrvača.

74 kg:

Božo Starčević je u prvom kvalifikacijskom kolu voljom ždrijeba bio slobodan, da bi u prvoj borbi 1/8f imao za protivnika Ukrajinca Chekalenka, koji, iako dosad nema značajnijih rezultata na međunarodnom planu,što ne znači da je bio lagan protivnik.. Božo je nakon prve runde koju je izgubio 7:2 u slijedećoj rundi koncentriranije odhrvao i dobio tu rundu 1:0, da bi u trećoj, odlučujućoj rundi pokazao da je fizički potpuno spreman i "razbio" je čvrstom borbom u stojci protivnika koji je u trećoj rundi potpuno izgubio snagu, tako da je Božo suvereno dobio tu rundu 6:0. U 1/4f čekao ga je vrlo dobar rumunjski hrvač Puscasu, osvajač juniorskih medalja na SP i EP. Božo je i tu pokazao nadmoć i dobio je rutinirano taj meč u dvije runde (1:0, 6:0). U polufinalu ga je čekao najteži ispit; Danac Mark Madsen, brončani sa SP 2006. te trostruki osvajač srebrne medalje na SP 2005. 2007. i 2009. . U toj teškoj borbi Božo je uspio nakon tri teške runde (2:0, 2:2, 2:0) izboriti zasluženo finale. U finalu ga je čekao mađarski hrvač Szabo, petoplasirani sa EP i SP juniora 2009 godine, dakle koji je objektivno nešto lošiji hrvač od Madsena, tako da smo se potajno nadali da će Božo uspjeti nakon Nenada Žugaja prošle godine biti drugi Hrvat koji će osvojiti ovaj veliki turnir. No, Božo je u finalnu borbu ušao nešto lošije, vjerojatno ipak fizički i psihički iscrpljen od prethodne teške borbe, te je finalnu borbu izgubio u dvije runde (0:1, 2:4) i tako na kraju osvojio odlično drugo mjesto u konkurenciji 23 hrvača.

84 kg:

Kao što smo već naveli, ovaj puta u ovoj kategoriji nismo imali predstavnika na turniru.

96 kg:

Siniša Hogač je u prvom kolu za protivnika imao Amerikanca Johnsona. Siniša je tu borbu dobio u tri runde, (1:0, 3:4, 2:0) iako je u drugoj rundi jednom svojom greškom skoro doveo pobjedu u pitanje. No u slijedećem kolu čekao ga je izvrsni mađarski hrvač Kiss, osvajač nekoliko europskih i svjetskih medalja, između ostalog svjetski prvak iz 2009. godine. Mađar je bio prejak za našeg Sinišu (0:1, 0:2), no kako je na kraju Kiss osvojio turnir, dao je priliku Siniši za repesaž, što je Siniša u potpunosti iskoristio. Prvo je pobijedio slovačkog predstavnika Koszeghya u dvije runde (1:0,1:0), zatim je u drugom kolu repesaža pobijedio predstavnika Tunisa Ayarija (2:0, 4:0) da bi na kraju u posljednjoj borbi za medalju bio bolji u tri teške runde (4:8, 1:0, 1:0) od turskog hrvača Genela. Siniša Hogač tako je na kraju zauzeo vrlo dobro 3. mjesto u konkurenciji 18 hrvača.

120 kg:

Naš predstavnik u najtežoj kategoriji Marko Koščević u prvom kolu izgubio je svoju borbu u dvije runde od domaćeg hrvača Nunayeva (0:3, 0:2) i završio nastup na 10. mjestu u konkurenciji 10 hrvača.

 

Fotogalerija

VAŽNI LINKOVI

United World Wrestling CELA (European amateur wrestling federation) Hrvatski Olimpijski Odbor KIF (Kineziološki fakultet u Zagrebu) Zagrebački športski savez Database

SPONZORI

JANAF-150x60 SITAL d.o.o. Hrvatska Elektroprivreda M pro sport