Slider-Neven4-manji Aktualnosti
13/09/2011

Nenad Žugaj 7. na SP u Istanbulu!

Istanbul2011

Naši hrvači sudjeluju na seniorskom Prvenstvu svijeta u Istanbulu, koje je ujedno i prva faza kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu slijedeće godine.

U ponedjeljak, prvog dana natjecanja na strunjaču su izašli ivan Lizatović u kat. do 55 kg, Danijel janečić u kat. do 6 kg i Siniša hogač u kat. do 96 kg.

Ivan Lizatović osvojio je 11. mjesto u konkurenciji 37 hrvača, ostvarivši vrijednu pobjedu tušem protiv domaćeg, turskog hrvača, te porazom na bodove protiv hrvača Sjeverne Koreje.

Danijel Janečić u prvom kolu ostvario je pobjedu karijere protiv aktualnog svjetskog i europskog prvaka, Rusa Vachadzea, ali ga je u drugom kolu zaustavio kineski predstavnik. Danijel Janečić je osvojio 20. mjesto u konkurenciji 52 hrvača.

Siniša Hogač u prvom kolu naletio je na Bugarina Gurija i izgubio na bodove. Kako je Bugarin kasnije došao do finala (i postao svjetski prvak), tako je Siniša imao šansu popraviti plasman u repesažnim borbama. Krenuo je pobjedom na bodove protiv Izraelca Avanesyana, no u odlučujućoj borbi za ulazak u prvih 6 hrvača i osvajanje olimpijske norme zaustavio ga je kasniji osvajač brončane medalje Rus Totrov. Siniša hogač osvojio je 21. mjesto u konkurenciji 44 hrvača.

Jučer, drugog dana natjecanja nastupili su Tonimir sokol u kat. do 60 kg, Nenad Žugaj u kat. do 84 kg te Anton Đok u kat. do 120 kg.

Tonimir Sokol počeo je odlično rutiniranom pobjedom protiv predstavnika Tadžikistana, da bi u 1/16 finalu bio bolji u teškoj borbi protiv vrlo dobrog bjeloruskog hrvača Alenskog. No, nakon te pobjede pokleknuo je protiv danskog hrvača Ekstroma porazom na bodove. Tonimir Sokol završio je natjecanje na 9. mjestu u konkurenciji 42 hrvača.

Nenad Žugaj je u prvom kolu pobijedio Švicarca Suppigera, da bi u drugom kolu u vrlo teškoj i neizvjesnoj borbi bio bolji od Francuza Noumonvija. U 1/8 finala Nenad je pobijedio vrlo čvstog koreanca Lee-a, da bi u odlučujućoj borbi 1/4 finala za osvajanje olimpijske norme izgubio od kasnijeg svjeskog prvaka Bjelorusa Selimaua. Nenad je u repesažu imao još jednu priliku za dostizanje olimpijske norme protiv odličnog Azerbejdžanca, tj. Iranca s azerbejdžanskom putovnicom Tahmasebija, ali Nenad, već iscrpljen od prethodne 4 teške borbe nije uspio osvojiti toliko željenu olimpijsku normu i tijesno je izgubio u tri runde. Ipak, moramo konstatirati da je Nenad Žugaj ostvario izvanredan plasman osvojivši ukupno 7. mjesto na svijetu u konkurenciji 47 hrvača!

Naš posljednji predstavnik drugog dana natjecanja Anton Đok u prvom kolu pobijedio je tušem predstavnika Dominikanske republike, da bi u slijedećem kolu izgubio na bodove od srpskog predstavnika Spasića, te je Anton Đok u konačnici zauzeo 13. mjesto u konkurenciji 40 hrvača.

 

Detaljne rezultate možete pogledati na službenim stranicama Prvenstva:

http://www.fila-wrestling.com/istanbul2011/

 

Danas, posljednjeg dana natjecanja GR načinom na strunjaču izlazi Neven Žugaj u kategoriji do 74 kg, koji u prvom kolu za protivnika ima češkog hrvača. Nadamo se da će Neven ostvariti svoje sportske želje i nadanja te da će uspjeti osvojiti olimpijsku normu, iako je konkurencja vrlo jaka; uz Nevena nade u osvajanje olimpijske norme (plasman među prvih 6 hrvača) osim Nevena u njegovoj kategoriji priželjkuje još 46 vrhunskih hrvača iz cijelog svijeta.

Poželimo sreću Nevenu i navijajmo za njega!!!!

VIŠE USKORO..........

 

 

Kratki komentar našeg najboljeg međunarodnog suca Olimpijske kategorije Davora Petanjeka, koji kao sudac sudjeluje na ovom Svjetskom Prvenstvu:

Iako još čekamo nastup našeg predstavnika u kat. do 74 kg nevena Žugaja, već sada možemo reći da je ovaj nastup naših hrvača ekipno najuspješniji do sada na Svjetskim Prvenstvima; do sada su svi naši hrvači koji su nastupili ostvarili važne i vrijedne pobjede,  iako nismo (zasada) ostvarili ono čemu smo se potajno svi nadali, a to je osvajanje barem jedne olimpijske norme.

No, treba reći da je konkurencija strašna, borbe vrlo teške i iscrpljujuće, uglavnom odlučuju male nijanse, neki trenutak nepažnje ili dekoncentracije (kao napr. kod mladog Ivana Lizatovića, koji je nakon dobivene prve runde u susretu sa sjevernokorejskim predstavnikom poveo u drugoj rundi, ali je djelomično i zbog neiskustva izgubio tu drugu rundu, a kasnije i odlučujuću treću) ili pokoja kriva procjena sudaca (kao recimo kod Tonimira Sokola, koji je u meču s danskim predstavnikom nakon gubitka prve runde u drugoj rundi imao prednost partera, ali je pomalo neočekivano zaradio opomenu sudaca koja je odlučila pobjednika meča), ili jednostavno pomanjkanje sportske sreće (kao kod Nenada Žugaja, koji je u 1/4 finalu u borbi protiv Bjelorusa imao dva vrlo dobra napada i centimetri su ga dijelili od osvajanja bodova u tim napadima).....a da o "sreći" (ili nesreći) prilikom ždrijeba ne govorimo (kao napr. kod Siniše Hogača, koji je u prvom kolu naletio i izgubio od sada aktualnog svjetskog prvaka, odnosno kasnije od osvajača bronce).... 

Kao osoba koja već dugi niz godina kao sudac hrvanja prati naše hrvače na najvećim svjetskim natjecanjima, moram primijetiti da mi u zadnje vrijeme često prilaze mnogi ljudi iz hrvačkog sporta iz cijelog svijeta, od mojih kolega sudaca preko hrvačkih stručnjaka iz hrvački jakih zemalja, pa sve do čelnika Europske i Svjetske hrvačke federacije, koji primjećuju i hvale vidljiv napredak hrvatskog hrvanja.

Moramo biti svjesni i ponosni činjenice da smo mi, kao jedna hrvački mala zemlja sa vrlo skromnim financijskim resursima po našim ukupnim rezultatima na ovom Svjetskom Prvenstvu ispred puno hrvački većih, jačih i neizmjerno bogatijih zemalja i Saveza koji u hrvanje ulažu neusporedivo više od nas i koji imaju znatno veću bazu i podršku (kao napr od jednog Japana, Francuske, Rumunjske, Danske, Italije, Grčke, ili od pravih hrvačkih nacija, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza; jedne Ukrajine, Uzbekistana, Kirgistana, Litve, Mongolije....  koji su ekipno iza nas i koji također nisu osvojili niti jednu olimpijsku normu). Tek kad to vidimo, onda ćemo zapravo shvatiti koliko je velik ovaj naš uspjeh, iako će se na prvi pogled laicima i dežurnim kritičarima činiti kao neuspjeh.

Zato je još ljepše slušati pohvale i komentare takvog tipa, i s ponosom mogu reći da se unazad zadnjih nekoliko godina Hrvatska hrvačka reperezentacija, Hrvatski hrvački savez i njegovi članovi sve više uvažavaju na hrvačkoj karti Europe i svijeta, te da se iskreno nadam da će sav trud koji prvenstveno naši hrvači ulažu u sebe za postizanje što boljih rezultata,  kao i logistička i stručna podrška Saveza u njihov razvoj prije ili kasnije dati još bolje rezultate.

Fotogalerija

VAŽNI LINKOVI

United World Wrestling CELA (European amateur wrestling federation) Hrvatski Olimpijski Odbor KIF (Kineziološki fakultet u Zagrebu) Zagrebački športski savez Database

SPONZORI

JANAF-150x60 SITAL d.o.o. Hrvatska Elektroprivreda M pro sport