Slider-Neven4-manji Aktualnosti
16/09/2019

Ivan Huklek i Ivan Lizatović osmi na seniorskom SP u Kazakhstanu

Huklek-Kurs-EP_U-23_2019

Naši hrvači završili su svoje nastupe na seniorskom prvenstvu svijeta koje se ovih dana održava u Nursultanu, glavnom gradu Kazakhstana.

Nažalost, od pet naših hrvača koji su nastupili na prvenstvu, nismo uspjeli osvojiti nijednu normu, odnosno direktno se kvalificirati na OI u Tokiu slijedeće godine, iako su Ivan Huklek i Ivan Lizatović bili blizu.

Najbolje rezultate ostvarili su naša dva Ivana; Ivan Huklek osvojio je 8. mjesto u kat do 87 kg u konkurenciji 39 hrvača. U prvom kolu tehničkim tušem 10:0 deklasirao je rumunjskog hrvača Ojoga. U drugom kolu od Ivana je bolji bio svjetski prvak i olimpijski viceprvak, Ukrajinac Beleniuk. Ivan je u repesažu pobijedio Meksikanca Yepeza, da bi u odlučujućoj borbi za olimpijsku normu u srazu s Bjelorusom Stadubom Ivan izgubio na bodove 1:5 i tako zauzeo osmo mjesto.

Ivan Lizatović u kategoriji do 60 kg nakon odličnog starta s dvije efektne pobjede tehničkim tušem također je posustao na korak do osvajanja norme. Nakon pobjede 9:0 protiv Tadžikistanca Haydarova i pobjede 8:0 protiv Talijana Sandrona, od Ivana je u 1/4 finalu bolji bio domaći predstavnik, kazahstanski hrvač Ainagulov. Kako je Ainagulov zaustavljen u slijedećoj 1/2 finalnoj borbi, Ivan nije dobio priliku da kroz repesaž nastavi natjecanje.  Na kraju, Ivan Lizatović zauzeo je 8. mjesto u konkurenciji 38 hrvača.  

Marko Koščević dobio je svoju prvu borbu u kategoriji do 130 kg svladavši Ukrajinca Kucshmija na bodove, ali je u idućem kolu izgubio od Uzbekistanca Abdullaeva i time završio natjecanje.

Božo Starčević u kategoriji do 77 kg izgubio je u prvom kolu svoju borbu od Turčina Cengiza na bodove 1:3 te je tim porazom također završio svoj nastup, budući da je turski predstavnik zaustavljen u svojoj slijedećoj borbi.

Već ranije, prvog dana natjecanja Dominik Etlinger u kategoriji do 72 kg izgubio je meč prvog kola od Azerbejdžanca Suleymanova na bodove 0:2 i tim porazom oprostio se od daljnjeg natjecanja.

 

Iako je i osmo mjesto Ivana Hukleka i Ivana Lizatovića vrlo dobar uspjeh imajući u vidu da je konkurencija na ovom SP bila strašna (preko 1000 hrvača iz 105 zemalja svijeta),  potajno smo se nadali nešto boljem učinku i rezultatima  naših reprezentativaca. Ostaje žal za propuštenim prilikama, ali nakon povratka u Hrvatsku sigurni smo da će naši dečki još jače zapeti sa treninzima i pripremama kako bi u idućim nastupima na kvalifikacijskim turnirima iduće godine pokušali izboriti barem koju normu za sujdelovanje na OI.

VAŽNI LINKOVI

United World Wrestling CELA (European amateur wrestling federation) Hrvatski Olimpijski Odbor KIF (Kineziološki fakultet u Zagrebu) Zagrebački športski savez Database

SPONZORI

JANAF-150x60 SITAL d.o.o. Hrvatska Elektroprivreda M pro sport